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AN ATTORNEY MAY CHARGE INTEREST ON PAST DUE 
ACCOUNTS FOR LEGAL SERVICES WITH THE CLIENT'S 
AGREEMENT. SUCH AGREEMENT MUST: 

     (1)    BE IN WRITING; 
 
     (2)    BE ENTERED INTO PRIOR TO OR 
EARLY IN THE PROVISION OF LEGAL 
SERVICES; 
 
     (3)    CLEARLY STATE A REASONABLE 
RATE OF INTEREST; 
 
     (4)    CLEARLY SET OUT WHEN THE 
ACCOUNT WILL BECOME PAST DUE AND 
SUBJECT TO THE INTEREST CHARGE BUT 
NOT LESS THAN 30 DAYS AFTER THE 
BILLING DATE. 

FACTS 

The Committee has received a request to clarify the 
Committee's position on charging interest on past due 
accounts for legal services.  

QUESTION PRESENTED  

The specific question the Committee has been asked to 
address is: May attorneys enter into agreements with 
their clients prior to services being rendered that 
interest at a certain rate may be charged on clients' 
accounts which have been past due for a stated period 
of time?  

DISCUSSION  

The Committee has previously considered the issue of 
interest on delinquent accounts in its Opinions 75-1, 77-
4, and 81-2.  

http://court.nol.org/ethics/lawyers/opinions/1970s/75-1.htm
http://court.nol.org/ethics/lawyers/opinions/1970s/77-4.htm
http://court.nol.org/ethics/lawyers/opinions/1970s/77-4.htm
http://court.nol.org/ethics/lawyers/opinions/1980s/81-2.htm


Opinion 75-1 was issued to adopt the American Bar 
Association's ("ABA") position on the use of credit cards 
for payment of legal fees. The ABA's position was issued 
in its Formal Opinion 338 which allows the use of credit 
cards subject to specified guidelines. In order to allow 
the use of credit cards, the ABA and the Nebraska State 
Bar Association ("NSBA") necessarily had to allow 
interest to be charged on delinquent accounts. ABA 
Formal Opinion 338 did so by placing in the headnote of 
that Opinion the following sentence: "Interest may be 
charged on delinquent accounts with the client's 
agreement." The Opinion elaborated in its final 
paragraph which should be read in its entirety, and 
follows:  

A necessary corollary to the use of credit 
cards is the charging of interest on 
delinquent accounts. It is the Committee's 
opinion that it is proper to use a credit card 
system which involves the charging of 
interest on delinquent accounts. It is also 
the Committee's opinion that a lawyer can 
charge his client interest providing the client 
is advised that the lawyer intends to charge 
interest and agrees to the payment of 
interest on accounts that are delinquent for 
more than a stated period of time. 

The NSBA Advisory Opinion 75-1 adopted this view 
entirely by stating in the "Discussion" section of the 
Opinion that, "We concur in the new ABA position . . .," 
and by placing in the headnote the identical language 
used in the ABA Opinion, that being, "Interest may be 
charged on delinquent accounts with the client's 
agreement. " 

There can be no doubt that the Committee intended to 
adopt ABA Opinion 338 entirely. Unfortunately, some 
uneasiness has been experienced because Opinion 75-1 
paraphrased the final paragraph of ABA Opinion 338 
(quoted above) in an attempt at conciseness. The result 
was that paragraph 7 of the "Discussion" section of 75-1 
says simply that:  

http://court.nol.org/ethics/lawyers/opinions/1970s/75-1.htm
http://court.nol.org/ethics/lawyers/opinions/1970s/75-1.htm
http://court.nol.org/ethics/lawyers/opinions/1970s/75-1.htm
http://court.nol.org/ethics/lawyers/opinions/1970s/75-1.htm


Since the charging of interest is a necessary 
corollary to the use of credit cards, interest 
may be charged provided that the client is 
advised by the lawyer and agrees to the 
payment of interest upon accounts after a 
stated period of time. 

The result is that some have read the Opinion so that it 
only allows interest to be charged in connection with the 
use of credit cards and not on regularly billed accounts 
because the paragraph did not discuss credit card 
interest separately from other interest as the paragraph 
quoted from ABA Opinion 338 did. This is hairsplitting at 
its best. 

The Committee hereby adopts ABA Formal Opinion 338 
in its entirety without reservation or modification. "A 
lawyer can charge his client interest providing the client 
is advised that the lawyer intends to charge interest and 
agrees to the payment of interest on accounts that are 
delinquent for more than a stated period of time." ABA 
Formal Opinion 338, supra.  

Our Opinion 77-4 dealt with the issue of whether an 
attorney could notify clients with delinquent accounts, 
for services already rendered, that interest would be 
charged if these amounts were not paid. The Committee 
decided that "it was not proper for an attorney to 
unilaterally notify a client he will be charged interest on 
a past due account." The problem was that in this case 
the client had not agreed to the interest charge prior to 
services being rendered. The Committee restated its 
position adopted in Opinion 75-1, that being: "Interest 
may properly be charged only by agreement with the 
client." Opinion 77-4. We readopt Opinion 77-4 in its 
entirety.  

Our Opinion 81-2 allowed an attorney to notify his 
clients that they could pay their bill by credit card with a 
notice enclosed with the statement. The Opinion only 
incidentally dealt with the issue of interest by readopting 
the Committee's earlier position on the use of credit 
cards and the charging of interest in connection with 
such plans. The Opinion expressly readopted the 

http://court.nol.org/ethics/lawyers/opinions/1970s/77-4.htm
http://court.nol.org/ethics/lawyers/opinions/1970s/75-1.htm
http://court.nol.org/ethics/lawyers/opinions/1970s/77-4.htm
http://court.nol.org/ethics/lawyers/opinions/1970s/77-4.htm
http://court.nol.org/ethics/lawyers/opinions/1980s/81-2.htm


Committee's prior positions on the issue of charging 
interest on delinquent accounts (discussed above) in the 
second to the last paragraph of the "Discussion" section 
of that Opinion. Unfortunately, the language of that 
paragraph would indicate that ABA Formal Opinion 338 
was somehow inconsistent with the Committee's 
position, which was not and is not the case. To the 
extent that that paragraph of Opinion 81-2 is 
inconsistent with this Opinion, it should be disregarded.  

An agreement to charge interest on past due accounts 
must:  

     (1)    Be in writing; 
 
     (2)    Be entered into prior to or early in 
the provision of legal services; 
 
     (3)    Clearly state a reasonable rate of 
interest; 
 
     (4)    Clearly set out when the account 
will become past due and subject to the 
interest charge, but not less than 30 days 
after the billing date. 

CONCLUSION 

An attorney may enter into an agreement with clients, 
prior to services being rendered, that interest at a 
certain rate may be charged on clients' accounts which 
have been past due for at least 30 days if the 
agreement conforms to the guidelines of this Opinion.  
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