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AN ATTORNEY'S PARTICIPATION IN A PLAN FOR FURNISHING 
PREPAID LEGAL SERVICES WHICH LIMITS ITS MEMBERS, IN THEIR 
SELECTION OF COUNSEL, TO COUNSEL WHO HAVE BEEN 
FURNISHED, SELECTED, OR APPROVED, BY THE PLAN, IS UNETHICAL.  

FACTS  

Your inquiry describes a closely held Nebraska stock corporation which 
markets policies of legal insurance in the manner of other insurance 
companies, including by direct mail advertisement to groups or employers. 
The corporation provides its insureds with legal services through a 
"Participating Attorney Agreement", whereby Firm A and Firm B have agreed 
to perform services for insureds of the corporation on a regular hourly fee 
basis. Of each premium dollar collected, 60% goes into an "Attorney Fee 
Trust Fund" and 40% goes to the corporation for administrative expenses, 
marketing, overhead, commissions, etc. The corporation cannot use any of 
the Attorney Fee Trust Fund for administrative expenses, nor any of the other 
40% for attorney fees. If the Attorney Fee Trust Fund becomes depleted, 
participating attorneys continue to provide services to insureds for a reduced 
fee or for no fee on cases pending at the time of the depletion, so that legal 
service provided by the policy is performed, whether the participating attorney 
is paid or not, on pending cases.  

When an insured desires an attorney, the corporation informs the insured of 
the identity of the participating firms, Firm A and Firm B, and that the insured 
may choose therefrom. The insured does so, makes an appointment directly 
with the firm chosen, and is thereafter provided legal services by that firm in 
the usual manner. Upon completion of the legal services, the firm is paid out 
of the Attorney Fee Trust Fund up to the benefit limits. We are uncertain from 
your inquiry as to whether there may be an additional billing to the insured.  

Finally you relate that only Firm A and Firm B are participating attorneys at 
this time, although more may be added in the future. Firms are not identified 
in any promotional materials, nor are they identified during a sales 
presentation except upon request. No member of either Firm A or Firm B 
owns any stock in the corporation, although your inquiry is silent as to 
whether the corporation was formed by either Firm A or Firm B, and as to 
whether either acts as its general counsel.  

DISCUSSION  

Disciplinary Rule 2-103(D) generally proscribes a lawyer's assisting an 
organization, which pays for his legal services to others, to promote the use of 
his services. However, an exception appears in that a lawyer is not prohibited 
from being recommended, employed, or paid by, or cooperating with, certain 
types of organizations if there is no interference with the exercise of his 
independent professional judgment in behalf of his client. Among those 
organizations DR 2-103(D)(4) describes an organization which furnishes legal 
services to beneficiaries, in the manner apparently described by your inquiry, 



subject, however, to compliance with certain further conditions, including:  

"b. Neither the lawyer nor his partner, nor associate, nor any 
other lawyer affiliated with him or his firm, nor any non-
lawyer, shall have initiated or promoted such organization for 
the primary purpose of providing a financial or other benefit to 
such lawyer, partner, associate or affiliated lawyer." 

Your inquiry is silent as to whether either Firm A or Firm B "initiated or 
promoted such organization" and, if so, as to whether it did so "for the primary 
purpose of providing a financial or other benefit to" Firm A or Firm B. The 
Committee makes no assumptions in either respect, the paragraph being 
mentioned only for your possible consideration with Canon 9 regarding 
avoidance of even the appearance of professional impropriety.  

A more serious question, it seems to us, is raised by DR 2-103 (D)(4)(e), 
which provides:  

"e. Any member or beneficiary who is entitled to have legal 
services furnished or paid for by the organization may, if such 
member or beneficiary so desires, select counsel other than 
that furnished, selected or approved by the organization for 
the particular matter involved; and the legal service plan of 
such organization provides appropriate relief for any member 
or beneficiary who asserts a claim that representation by 
counsel furnished, selected or approved would be unethical, 
improper or inadequate under the circumstances of the 
matter involved and the plan provides an appropriate 
procedure for seeking such relief." 

The plan you describe, which limits an insured's choice of counsel to one of 
the two firms which has entered into a "Participating Attorney Agreement" 
with the corporation, seems violative of the foregoing paragraph. Nor does the 
plan which you describe provide relief for an insured who claims that 
representation by Firm A or Firm B would be unethical, improper, or 
inadequate, nor any procedure for seeking such relief.   

Another concern we have is compliance with DR 2-103(D)(4)(a) which 
provides in part:  

". . .that, if the organization is organized for profit, the legal 
services are not rendered by lawyers employed, directed, 
supervised or selected by it except in connection with matters 
where such organization bears ultimate liability of its member 
or beneficiary." 

Your inquiry does not state specifically whether "the organization is organized 
for profit". If it is, the rendition of legal services by Firm A and Firm B may be 
of questionable propriety.  

You have kindly furnished the Committee with copies of American Bar 
Association Informal Opinions 1409 and 1421, at least the latter of which 
discusses a similar arrangement. That opinion characterizes the plan therein 
considered (the particulars of which are not described) as "a commercial 
closed panel prepaid legal services plan". The Opinion appears to deal with 
concerns other than the "closed panel" feature of the plan (i.e., the concepts 



of " running", derivation of profit from legal services, and initiation by the 
lawyer for financial benefit). It does, however, urge no less than twice the 
careful compliance with DR 2-103(D)(4)(a thru g), and we fail to see that the 
plan you describe satisfies subparagraph (e) of our Code.  

You have also requested suggestions as to possible corrections for any 
improprieties found to exist. While the Committee cannot formulate specific 
provisions for you, you may wish to consider the American Bar Foundation 
Research Journal, No. 2, Spring, 1977, the entire issue of which is devoted to 
an article entitled, "Regulation of Legal Service Plans" by Pfennigstorf and 
Kimball. On page 411 begins a careful consideration of the many problems of 
closed panel plans and alternative suggestions.  

CONCLUSION  

An attorney's participation in a plan for furnishing prepaid legal services which 
limits its members, in their selection of counsel, to counsel who have been 
furnished, selected, or approved by the plan, is unethical.  
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