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AN ATTORNEY MUST NOT COMMINGLE A CLIENT'S 

FUNDS WITH HIS OWN. 

QUESTIONS PRESENTED:  

     1. May funds received from a client for filing costs 
and other general costs be placed in and paid out of the 
attorney's general office account?  

     2. May retainer fees received be placed in an 
attorney's office or general account as long as it is going 
to be earned in a very short period of time?  

DISCUSSION  

DR 9-102A provides:  

"All funds of clients paid to a lawyer or law 
firm, other than advances for costs and 
expenses, shall be deposited in one or more 
identifiable bank accounts maintained in the 
state in which the law office is situated and 
no funds belonging to the lawyer or law firm 
shall be deposited therein except as follows: 
 
     1.    Funds reasonably sufficient to pay 
bank charges may be deposited therein. 
 
     2.    Funds belonging in part to a client 
and in part presently or potentially to the 
lawyer or law firm must be deposited 
therein, but the portion belonging to the 
lawyer or law firm may be withdrawn when 
due unless the right of the lawyer or law 
firm to receive it is disputed by the client, in 
which event the disputed portion shall not 
be withdrawn until the dispute is finally 
resolved." 



The first part of the disciplinary rule very carefully states 
that advances for costs and expenses are excluded from 
the rule. 

Likewise, the rule is very explicit in providing that "funds 
belonging in part to a client and in part presently or 
potentially to the lawyer or law firm must be deposited 
therein...."  

Question numbered 2 indicates a desire to commingle 
fund as long as the client's funds are "going to be 
earned in a very short period of time". The disciplinary 
rule is a positive rule and makes no distinction between 
the present or the future. It specifically states that if the 
funds belong in any part to the client, they are to be 
placed in the trust account.  

Disciplinary rule 9 is part of Canon 9 which provides, "A 
lawyer should avoid even the appearance of professional 
impropriety." Canon 9 of the Code of Professional 
Responsibility presently in existence is a revision of 
Canon 11 of the American Bar Association's Code of 
Professional Ethics which provided in part: "Money of 
the client or collected for the client or other trust 
property coming into the possession of the lawyer 
should be reported and accounted for promptly." The 
present Canon 9 has been adopted under the Code of 
Professional Responsibility of the State of Nebraska and 
Sub-paragraph A of DR9-102 of the Code of Professional 
Responsibility of the State of Nebraska is the same 
disciplinary rule as presently exists in the Code of 
Professional Responsibility of the American Bar 
Association. Our present disciplinary rule is much more 
specific than the original Canon 11 of the American Bar 
Association Code of Professional Ethics, but even under 
Canon 11 it was held that an attorney must not mingle 
the client's funds with his (See Drinker, page 92.)  

Disciplinary rule 9 found in the Code of Professional 
Responsibility and Canons of Judicial Ethics of the 
American Bar Association is footnoted with reference to 
the case of Black v. State Bar, 57 Cal. 2nd 219, 225-26, 
368 P.2nd 118, 122, 18 Cal. Rptr. 518, 522, which 



footnote states:  

"Commingling is committed when a client's 
money is intermingled with that of his 
attorney and its separate identity lost so 
that it may be used for the attorney's 
personal expenses or subjected to claims of 
his creditors. The rule against commingling 
was adopted to provide against the 
probability in some cases, the possibility in 
many cases, and the danger in all cases that 
such commingling will result in the loss of 
clients' money." 

CONCLUSION 

     1.    Advances for costs and expenses may be placed 
in the attorney's office or general account.  

     2.    Retainer fees received from a client must be 
placed in the trust account and may not be withdrawn 
until due the attorney.  

   

Nebraska Ethics Advisory Opinion for Lawyers  
No. 79-3 

 


