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A LAWYER MAY SIMULTANEOUSLY HOLD HIMSELF OUT 
AS A REAL ESTATE BROKER OR SERVE AS A CLERK AT 
THE AUCTION OF REAL ESTATE. WHILE IT IS NOT 
IMPROPER PER SE FOR A LAWYER TO ENGAGE IN A 
SECOND OCCUPATION, EVEN THOUGH CLOSELY 
RELATED TO THE PRACTICE OF LAW, NEVERTHELESS, A 
HEAVY BURDEN MUST BE ASSUMED BY HIM TO ENSURE 
COMPLIANCE ON HIS PART, OF ALL OF THE 
PROVISIONS OF THE CODE OF PROFESSIONAL 
RESPONSIBILITY. HIS ACTIONS, WHILE SO ENGAGED, 
ARE DEEMED TO BE THOSE, NOT OF A LAYMAN, BUT OF 
A LAWYER. 

QUESTIONS PRESENTED  

1.    May an attorney agree to clerk a sale of real estate 
at public auction, with his client's broker, and perform 
the services outlined, for a fee of 1% of the sales price, 
if he does so in his capacity as the seller's attorney 
which is fully disclosed to all interested parties?  

2.    If an attorney is prohibited from acting as such a 
clerk under Real Estate commission rules and 
regulations, may he act as such a clerk if he were to 
further qualify and become licensed as a broker?  

3.    May attorney engage in real estate business while 
in open practice and, if so, what principles should be 
followed?  

DISCUSSION  

These questions raise the propriety of engaging in so-
called "dual occupations". The Code of Professional 
Responsibility seems to eliminate the original complaint 
that such practice resulted in "indirect solicitation of law 
business" or a "feeder to a law practice", or, at least, 
they have little relevance under the Code. See Informal 
Opinion 1248 (11/7/72). Formal Opinion 328, issued in 



August, 1972, involved a situation closely related to the 
instant one. That opinion was based principally upon the 
applicability of DR 2-102(E).  

From the foregoing, it seems that it is not per se 
improper for a lawyer simultaneously to hold himself out 
as a lawyer and as a real estate broker. However, his 
office sign may not so indicate; at least, it would be 
improper under DR 2 102(E). This applies not only to 
the office sign but to the letterhead and the professional 
card of the lawyer. It appears further that, if the lawyer 
would completely separate the practice of law from his 
real estate brokerage business AND would comply with 
DR 2-102(E), the two professions could be engaged in 
simultaneously, even though he holds himself out 
publicly as a lawyer and as a real estate broker.  

Reference is made to two situations, viz: (1) where the 
second occupation is NOT "law related"; and (2) Where 
the second occupation IS "law related". The previous 
situation hardly ever presents any ethical questions but 
the second one does. Informal opinion 709 (1964) 
stated:  

"A real estate brokerage business is so 
closely related to the practice of law that, 
when engaged in by a lawyer, it constitutes 
the practice of law." 

In Opinion 272 (1946), it was stated that "in every case 
where a lawyer performs services for a client which 
could be performed by one not a member of the bar, 
nevertheless, in performing them in the course of his 
legal services, he is acting as a lawyer and subject to 
the Canons". In said Formal opinion 328 (1972), it is 
stated: "If the second occupation is so law-related that 
the work of the lawyer in such occupation will involve, 
inseparably, the practice of law, the lawyer is considered 
to be engaged in the practice of law while conducting 
that occupation. Accordingly, he is held to the standards 
of the bar, while conducting that second occupation 
from his law offices. With this qualification, he may 
carry on a law-related occupation, ***, from the same 
office." However, it appears further that this 



qualification is a substantial one. Carrying on such 
second occupation, simultaneously, requires conformity 
with DR 2-106. Publicity in seeking such business must 
conform with DR 2-101, DR 2-103 and DR 2-104. Under 
DR 4-101, he has the duty to preserve confidences. He 
may also owe a duty as a fiduciary, pursuant to DR 5-
101, 104, and 105. He, therefore, may carry on the 
second occupation, provided that he complies with DR 
2-102(E) as well as all of the provisions of the Code of 
Professional Responsibility, and he cannot avoid this 
obligation simply by dividing this activity physically into 
two separate offices. 

This is the cautionary language found in Informal 
Opinion 775 (1965) which states:  

"While ... the Committee does not consider 
it to be necessarily unethical to practice law 
and concurrently, but in different 
transactions, engage in the real estate 
business, the Committee is of the opinion 
that, to do so in accordance with the 
Canons, is so difficult that suspicions of 
unethical conduct are almost inevitable. For 
that reason alone, it is our opinion that only 
a very few lawyers will expose themselves 
to such suspicions on the part of their 
brother lawyers and the public. The lawyer, 
who does so, must be willing to undertake 
the tremendous burdens of conducting his 
real estate business ethically under the 
Canons ." 

Applying the foregoing principle to the queries at hand, 
it would appear that there would be no prohibition per 
se against the lawyer serving as a clerk of the sale of 
the real estate of his client, provided, however, that: 

     1.    His employment as clerk of the sale came solely 
and absolutely from the client and in no manner 
whatsoever from the broker.  

     2.    He scrupulously complied with all of the 
provisions of the Code of Professional Responsibility 



since, while so serving, he is performing services as a 
lawyer and not as a mere layman.  

     3.     Payment for his services must come from the 
employer; there must be no division of fees with the 
layman auctioneer. Also, it must be emphasized that, no 
longer, is there a "minimum fee schedule" in Nebraska 
and there must be no reference made to it in making 
the charges for his services as clerk of the sale.  

     4.    The layman auctioneer shall have no authority 
over the lawyer clerk in these situations.  

     5.    There must be no evidence of continued 
reciprocity between the auctioneer and the lawyer in 
future dealings.  

CONCLUSION  

The answer to Question No. 1, is "Yes" with the 
qualifications above set forth.  

The answer to Question No. 2, is "Yes" with the proviso 
that, when serving as a real estate broker, his actions 
must be considered those as a lawyer subject to all of 
the provisions of the Code of Professional Responsibility. 

The answer to Question No. 3, is "Yes", provided that 
there be compliance with all of the provisions of the 
Code of Professional Responsibility.  
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