
 
Nebraska Ethics Advisory Opinion for Lawyers  

No. 73-11 

 
IT IS IMPROPER FOR TWO OR MORE PRIVATE 
PRACTITIONERS WHO SHARE OFFICE EXPENSES BUT 
ARE NOT IN FACT PARTNERS TO HOLD THEMSELVES 
OUT AS A PARTNERSHIP. THIS PRECLUDES THEM FROM 
ADOPTING A PARTNERSHIP NAME, SUCH AS "SMITH, 
JONES & BROWN" AND FROM USING SUCH NAME ON 
THE DOOR OF THE LAW OFFICE, ON LETTERHEADS, IN 
THE YELLOW PAGES OF THE TELEPHONE DIRECTORY, 
IN ANSWERING THE TELEPHONE, OR IN ANY OTHER 
MANNER. 

APPLICABLE CODE PROVISIONS  

EC 2-11:    "The name under which a lawyer conducts 
his practice may be a factor in the selection process. 
The use of a trade name or an assumed name could 
mislead laymen concerning the identity, responsibility, 
and status of those practicing thereunder. Accordingly, a 
lawyer in private practice should practice only under his 
own name, the name of a lawyer employing him, a 
partnership name composed of the name of one or more 
of the lawyers practicing in a partnership, or, permitted 
by law, in the name of a professional legal corporation, 
which should he clearly designated as such."  

EC 2-13:    "In order to avoid the possibility of 
misleading persons with whom he deals, a lawyer should 
be scrupulous in the representation of his professional 
status. He should not hold himself out as being a 
partner or associate of a law firm if he is not one in fact, 
and thus should not hold himself out as a partner or 
associate if he only shares offices with another lawyer."  

DR 2-102(C):    "A lawyer shall not hold himself out as 
having a partnership with one or more other lawyers 
unless they are in fact partners."  

CANON 33:  



The inquirer states that he is one of three private 
practitioners in a law office who is sharing office 
expenses but is unincorporated and is not a partner. He 
inquires as to whether or not the name "________, 
________ & ________" can be used in answering the 
office telephone, on the door of the office, in the yellow 
pages of the telephone directory, and in their general 
practice.  

The provisions of DR 2-102(C) above quoted clearly 
compel an answer in the negative. The use of a 
partnership name which implies a sharing of liability and 
responsibility when, in fact, no such joint liability exists, 
is misleading and a misrepresentation to the public.  

The Standing Committee on Professional Ethics of the 
American Bar Association has considered this question 
upon a number of occasions. In Informal Opinion 555, 
the following appears:  

"This Committee has stated on numerous 
occasions that it is improper for a group of 
lawyers to hold themselves out as a 
partnership when no partnership relation in 
fact exists. See Formal Opinions 106, 115, 
126 and 277. Formal Opinion 277, in 
referring to Canon 13 which provides for 
partnerships among lawyers, states that 
there must he a true partnership involving a 
joint and several responsibility." 

In Formal Opinion 310, the answer is clearly expressed 
in the following example: 

"2.    Smith and Jones each are individual 
lawyers. Although they practice law together 
from the same suite of offices and share in 
some of the costs of the practice, each 
lawyer has his own clients and they do not 
share in the responsibility and liability of 
each other." 

* * * 



"2.    The word 'associates' would he 
misleading to describe the situation existing 
in paragraph (2) above, when there is no 
sharing of responsibility and liability. In the 
same way, the joining of two or more of the 
names of such persons practicing together 
into a title for the firm would be misleading 
and a violation of Canon 33. For example: 
where there is no sharing of responsibility 
and liability, 'Law Offices of Jones & Smith', 
or 'Jones & Smith Attorneys and Counselors 
at Law', would be misleading. Each lawyer 
should use separate stationery, with his own 
name and not that of a firm on it. He should 
not join his name with others on cards, in 
law lists, or in telephone directories. The 
door of the firm when otherwise appropriate, 
may contain the names of the persons 
practicing therein no more closely connected 
than the following example: 

Law Offices 
Charles W. Jones 
Peter S. Smith" 

For the foregoing reasons, the Opinion of the Committee 
is that the requested use of the names is not 
permissible.  
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