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NEBRASKA ETHICS ADVISORY OPINION FOR LAWYERS 

NO. 19 - 02 

I.  Question Presented 

May a Nebraska law firm use a trade name or service mark which does not communicate 

the law firm’s professional entity designation (e.g., LLC or LLP)? 

II. Summary of Opinion 

A law firm may use a trade name which does not specifically include the law firm’s 

professional entity designation, so long as the law firm conforms with Nebraska Rules of 

Professional Conduct §§ 3-507.1 and 3-507.5 and the law firm undertakes reasonable efforts to 

prevent a communication that is false or misleading.  

III. Statement of Facts 

 A Nebraska law firm has requested an advisory opinion regarding interpretation of the 

Nebraska Rules of Professional Conduct concerning the manner in which a Nebraska law firm 

must communicate its professional entity designation. The law firm is in the process of what it 

terms as “rebranding” and is considering utilizing a trade name or service mark to refer to the 

law firm’s name. For purposes of the opinion, the hypothetical name of the law firm shall be A & 

B, LLC. The law firm intends to rebrand and utilize on the website, letterhead, and in advertising, 

the trade name or service mark: A|B; but has indicated that within the website, letterhead, fee 

agreements and other official filings and correspondence, the law firm would continue to use the 

law firm’s legal name of A & B, LLC.  

IV. Applicable Rules of Professional Conduct 

A. Neb. Ct. R. of Prof. Cond. § 3-507.1. Communications concerning a lawyer’s services. 

A lawyer shall not make a false or misleading communication about the lawyer or the 
lawyer’s services. A communication is false or misleading if it contains a material representation 
of fact or law, or omits a fact necessary to make the statement considered as a whole not 
materially misleading.  

B. Neb. Ct. R. of Prof. Cond. § 3-507.5. Firm names and letterheads. 

(a) A lawyer shall not use a firm name, letterhead or other professional designation that 
violates Rule 7.1. A trade name may be used by a lawyer in private practice if: 
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(1) the trade name includes the name of at least one of the lawyers practicing under said 
name. A law firm consisting solely of the name or names of deceased or retired members of the 
firm does not have to include the name of an active member of the firm; 

(2) the trade name does not imply a connection with a government entity, with a public 
or charitable legal services organization or any other organization, association or institution or 
entity, unless there is, in fact, a connection; and 

(3) the trade name is not otherwise in violation of Rule 7.1. 

(b) A law firm with offices in more than one jurisdiction may use the same name or other 
professional designation in each jurisdiction, but identification of the lawyers in an office of the 
firm shall indicate the jurisdictional limitations on those not licensed to practice in the jurisdiction 
where the office is located.  

(c) The name of a lawyer holding a public office shall not be used in the name of a law 
firm, or in communications on its behalf, during any substantial period in which the lawyer is not 
actively and regularly practicing with the firm. 

(d) Lawyers may state or imply that they practice in a partnership or other organization 
only when that is the fact.  

V. Discussion 

There are no rules in the Nebraska Rules of Professional Conduct that directly address the 

requirements regarding use of a trade name or service mark and the inclusion or exclusion of the 

law firm’s professional entity designation on said trade name or service mark. The question posed 

to the Advisory Committee is whether a law firm’s communication is false or misleading by 

utilizing a trade name which does not contain the law firm’s professional entity designation.  

Neb. Ct. R. of Prof. Cond. § 3-507.1 instructs that “a lawyer shall not make a false or 

misleading communication about the lawyer or the lawyer’s services.” The Rule defines what is 

false or misleading as if the communication “contains a material misrepresentation of fact or law, 

or omits a fact necessary to make the statement considered as a whole not materially 

misleading.” Comment [1] of § 3-507.1 states that the rule governs “all communications about a 

lawyer’s services, including advertising . . . Whatever means are used to make known a lawyer’s 

services, statements about them must be truthful.” Comment [2] of § 3-507.1 further instructs 

as follows,  
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[t]ruthful statements that are misleading are also prohibited by this Rule. A truthful 
statement is misleading if it omits a fact necessary to make the lawyer’s communication 
considered as a whole not materially misleading. A truthful statement is also misleading 
if there is a substantial likelihood that it will lead a reasonable person to formulate a 
specific conclusion about the lawyer or the lawyer’s services for which there is no 
reasonable factual foundation. 
 

Neb. Ct. R. of Prof. Cond. § 3-507.1, Comment [2]. 

 Neb. Ct. R. of Prof. Cond. § 3-507.5 allows the use of trade names by lawyers in private 

practice if certain requirements are met, which include that the trade name: 

(1) the trade name includes the name of at least one of the lawyers practicing under said 
name. A law firm consisting solely of the name or names of deceased or retired members 
of the firm does not have to include the name of an active member of the firm; 
 
(2) the trade name does not imply a connection with a government entity, with a public 
or charitable legal services organization or any other organization, association or 
institution or entity, unless there is, in fact, a connection; and 
 
(3) the trade name is not otherwise in violation of Rule 7.1. 
 

Neb. Ct. R. of Prof. Cond. § 3-507.5.  

The Nebraska Rules of Professional Conduct do not provide any guidance or mention the 

use of a service mark, which Black’s Law Dictionary specifically defines as “[a] name, phrase, or 

other device to identify and distinguish the services of a certain provider.” Black’s Law Dictionary 

1491 (9th ed. 2009). However, the Nebraska Rules of Professional conduct do specifically provide 

guidance for the use of a trade name, which Black’s Law Dictionary defines, in part, as, “[a] name, 

style or symbol used to distinguish a company, partnership, or business (as opposed to a product 

or service); the name under which a business operates.” Black’s Law Dictionary 1633 (9th ed. 

2009). The definitions set forth in the Black’s Law Dictionary indicate that service marks and trade 

names are not synonyms. Since the Nebraska Rules of Professional Conduct do not provide for 

lawyer’s use of a service mark the analysis and conclusion made by the Committee within this 

opinion is limited in application only to the question as it relates to the use of a trade name as 

provided within the Nebraska Rules of Professional Conduct and the Committee does not opine 
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as to the use of a service mark, which is not referenced in the Nebraska Rules of Professional 

Conduct. 

The Nebraska Supreme has set forth rules regarding permissible business organizations 

and name restrictions at Neb. Ct. R. § 3-201. Pertinent to this inquiry is Neb. Ct. R. § 3-201(C), 

which provides in part,  

(C) The provisions of this rule shall apply to all foreign and domestic professional 
organizations (hereinafter collectively referred to as “professional organizations”) having 
as shareholders, officers, directors, partners, employees, members, or managers one or 
more attorneys who engage in the practice of law in Nebraska, whether such professional 
organizations are formed under Nebraska law or under laws of another state or 
jurisdiction. All professional organizations conducting the practice of law in Nebraska shall 
comply with the following requirements, and the organizing document of any domestic 
professional organization shall contain provisions complying with the following 
requirements: 

(1) the name of the professional organization organized under this rule  shall contain the 
words “professional corporation,” “limited liability company,” or “limited liability 
partnership,” or abbreviations thereof such as “P.C.,” “L.L.C.,” or “L.L.P.” In addition, any 
professional corporation organized under this rule shall have as part of its firm name the 
words “A Limited Liability Organization,” or an abbreviation thereof such as “L.L.O.,” 
following its designation as a professional corporation or P.C. The name of the 
professional organization shall meet the ethical standards established for the names of 
law firms according to the standards of professional conduct promulgated by the 
Supreme Court and the Nebraska Rules of Professional Conduct; 

. . . 

Neb. Ct. R. § 3-201.  

 There is very little guidance for this inquiry from Bar Association Ethic’s Committees 

across the country, as most of the opinions deal with the proposed trade name itself and not the 

inclusion or exclusion of the professional designation. In 2007, the Washington State Bar 

Association Committee on Professional Ethics was asked to address whether a law firm, 

registered as a professional limited liability company or PLLC, could use a trade name without the 

PLLC designation to identify itself to the public. In Opinion 2135, the Committee opined that, 

under Washington Rules of Professional Conduct, Rule 7.5(a) “a law firm may conduct business 

under a trade name as long as it is not misleading.” The Committee found in that instance, the 
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firm’s trade name was not misleading on its face, and the proposed trade name and the legal 

name of the firm were identical, except for the legal name included the PLLC designation and the 

trade name did not. The Committee went on to find,  

Given the fact that the trade name X&Y could be construed to suggest a partnership, the 
inquirer should consider either (1) adding an express disclaimer in the marketing 
materials that the firm is a PLLC, or (2) including the firm’s legal name somewhere in those 
materials to avoid any misleading implication that the firm is a partnership. 
 
A review of Washington State’s Rules of Professional Conduct Rule 7.5 Firm Names and 

Letterheads, reveals that the language of the Washington Rule, although not exact, is 

substantially similar to that of the language found within Neb. Ct. R. of Prof. Cond. § 3-507.5. 

 In the case before the Committee, the proposed trade name is exactly the same in 

substance as the legal name of the law firm, utilizing the same two names, just with a different 

type of marking and no professional designation. In the inquiry to the Committee, the law firm 

makes clear that the intention of the law firm is to utilize the new trade name at the top of 

letterhead and other forms of advertising, but that the law firm’s website, letterhead, fee 

agreements and other official filings and correspondence would continue to include the law 

firm’s legal name.  

 The law firm’s proposed trade name could be construed to show the professional 

designation of the law firm and is not misleading so long as the law firm continues to add a 

specific reference in those materials on which the trade name appears of said professional 

designation or includes the law firm’s legal name somewhere in the documentation in order to 

avoid any misleading communication.  The trade name and use thereof as presented by this law 

firm appears to meet the requirements of Neb. Ct. R. of Prof. Cond. § 3-507.5 and would not be 

in violation Neb. Ct. R. of Prof. Cond. § 3-507.1. 

VI. Conclusion  

The use of trade names by law firms is permissible so long as the trade name chosen by 

the law firm follows the constructs of the Nebraska Rules of Professional Conduct to utilize the 

trade name in a manner that is not false or misleading about the law firm or the law firm’s 

services. In a situation where the law firm’s trade name does not include the law firm’s 
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professional designation as set forth in the law firm’s legal name, a law firm could remedy any 

potential false or misleading communication by specifically including professional designation in 

the trade name, or by including the law firm’s legal name within the documentation in which the 

trade name is used in order to avoid any misleading implication.  
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